Hållplatser

Vid JGJ har det funnits en rad hållplatser som har funnits olika länge och vid olika tidpunkter även bytt namn. Nedan finns en lista över alla identifierade hållplatser enligt bandata:

 1. Artillerigatan (tillfällig)
 2. Österängen
 3. Vättersnäs
 4. Sandemar
 5. Anderssons Sanna
 6. Sanna / Kjellgrens Sanna
 7. Bosgård
 8. Landsjön
 9. Kaxholmen
 10. Svängen
 11. Berghemsvägen
 12. Ingerydsvägen
 13. Dunarpsvägen
 14. Kierydsvägen / Kieryds kvarn
 15. Boarpsvägen

7 – Bosgårds hållplats

Bosgård har vi inte hittat i någon turlista men tåget stannade troligen där vid behov. Det finns dock en historia som bevis för att hållplatsen existerade, den är bekräftad och kan därmed anses som sann.

Ägaren till Nya Malmö-magasinet, Gerhard Mattus, bodde i en sommarstuga i närheten av hållplatsen. Han åkte naturligtvis tåg till och från stan under sommaren och steg på och av vid korsningen där Bosgård hpl låg. Hans fru har berättat för stugans nuvarande ägare att en lördag när Gerhard hade bestämt sig för att inte åka in till staden så knackade det plötsligt på dörren. Pigan öppnade och utanför stod en lokpojke som frågade ”Maskinmäster undrar om inte Direktören ska med tåget idag?”. Så även om hållplatsen inte fanns med i tidtabellen så stannade tåget där, vare sig det fanns någon som skulle med eller inte…


Tillbaka till sidan om JGJ Stationer